Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Hummels val av Bayern mer förståeligt än Götzes

                  Hummels har begärt en flytt. Foto: Tim Reckmann (cc by-nc-sa 2.0)
 
Borussia Dortmunds kapten, Mats Hummels, har begärt en transfer till Bayern München. Efter att ryktena bekräftades av Dortmund har jämförelserna till Götzes övergång i samma riktning dragits, men det är inte lika förvånande att Hummels vill till Bayern München.
 
För tre år sedan kom supertalangen Mario Götzes övergång från Borussia Dortmund till Bayern München som en chock. Det var inte enbart en övergång till deras värsta konkurrent, Götze var också en riktig Dortmund-grabb.
 
Götze kom till Borussia Dortmund som 8-åring och fullbordade sin väg upp till toppen när han gjorde sin A-lagsdebut 2009. Under Jürgen Klopps ledning växte Götze ut till en av världens största talanger, vilket han fick bevis för när han 2011 blev utsedd till Golden Boy, priset för Europas mest lovande spelare.
 
Gegen-pressande Dortmund hade tagit Tyskland med storm och vunnit Bundesliga två år i rad, något som inget lag förutom Bayern München gjort sedan 1996 och Mario Götze personifierade allt som Klopps Dortmund stod för: ungdomlig entusiasm och taktisk skicklighet kombinerat med finess, teknik och kvicka fötter. Därför kom det som en blixt från en klar himmel när övergången till rivalen offentliggjordes.

Men Hummels situation är helt annorlunda.
 
                       Götze fick hård kritik för sin övergång. (Foto: youtube)
 
Till skillnad från Götze är Hummels inte uppväxt hos Borussia Dortmund, utan han är faktiskt en Bayern München-produkt. Mats Hummels kom till Bayern redan som 7-åring och sågs under hela sin tid i München som en av klubbens mest lovande backar.
 
Men i brist på speltid lånades 19-åriga Hummels ut till det dåvarande mittenlaget Borussia Dortmund, som sedan valde att värva honom permanent. Sju år senare har Hummels vunnit Bundesliga två gånger, spelat Champions League-final och vunnit VM-guld.
 
I Dortmund har Hummels utvecklats till en av världens bästa mittbackar, men nu vill han flytta hem. Bayern München har återtagit tronen som den dominerande makten inom tysk fotboll och mittbacksgeneralen ser en övergång som en chans att spela i en av världens största klubbar, som tillika är hans moderklubb. Och här är skillnaderna från Götzes övergång tydliga.
 
Dels var Götze en egen produkt, dels valde han att flytta under en tid då Dortmund i allra högsta grad utmanade Bayern om titeln som Tysklands bästa klubb. De två kombattanterna möttes till och med i Champions League-finalen den säsongen.
 
 Dortmund och Bayern har länge konkurrerat om titeln. (Foto: youtube)
 
Götzes övergång var en markering från Bayerns sida. Sedan dess har Bayern såväl tagit tillbaka titeln som lockat över Dortmunds-skyttekung, Lewandowski, till Allianz Arena och även om Dortmund fortfarande är ett starkt lag är de röda giganterna numera på en annan, högre, nivå.
 
Strategin att värva nyckelspelarna från sin konkurrent har säkrat Bayern Münchens fortsatta dominans. Värvningen av Götze var kontroversiell, kontrakteringen av Lewandowski ett steg närmare normalisering och när Hummels nu lämnat in en transferförfrågan är få förvånade.
 
Omständigheterna gjorde Götzes val till en orkan. Hummels bakgrund i samband med Bayerns värvningsstrategi gör att den sannolika övergången är en bris i jämförelse.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hgerfelth

Kommentera