Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Nu svävar bubblorna vidare

                                                                                   Foto: Brother G (cc by-nc 2.0)
 
Igår spelades den sista matchen någonsin på klassiska Boleyn Ground. West Ham bjöd upp till en sprakande utflyttningfest och nu bär flyttlasset av till Olympiastadion.
 
112 år. Så länge har West Ham spelat på Boleyn Ground, även kallad Upton Park. Allt från egen fostrade legendarer som Geoff Hurst och Booby Moore till prestigevärvningar som Javier Mascherano och Carlos Tévez har hunnit med att springa omkring på gräset i östra London. Fansen har fått se många toppar och dalar under årens lopp, och denna säsong hör onekligen till den förstnämnda sorten.
 
West Ham har länge haft potentialen att utmana toppen, men allt som oftast har såpbubblorna svävat åt fel håll. Efter fyra år med Sam Allerdyce vid rodret gick West Ham skilja vägar med "Big Sam" för att anställa klubbens före detta försvarare, Slaven Bilic, istället. Ett lyckat val har det visat sig.
 
Redan i premiären mot Arsenal visade West Ham att man skulle bli ett lag att räkna med i år och 36 omgångar senare ligger "Hammers" på en fantastisk sjätte plats, en position man till mångt och mycket kan tacka Dimitri Payet för.
 
Med sin fantastiska teknik har nyförvärvet såväl prickat in nio mål, varav några magiska frisparkar, samt blivit lagets bästa assistgivare med tio målgivande passningar. Fransmannens debutsäsong gav honom en plats i säsongens lag, vilket är första gången sedan 1978 som en West Ham-spelare blivit hedrad med en sådan plats.
 
Bilic har fått ihop ett lag som kan slå vilket motstånd som helst och framför allt har man varit enormt svårbesegrade på hemmaplan, vilket man visade igår. Sviten på 15 raka ligamatcher utan förlust på Boleyn Ground från den 14 september till den 7 maj är djupt imponerande.
 
West Ham lämnar Upton Park efter 112 år. Foto: Oxyman (cc by 2.5)
 
Men nu flyttar alltså London-klubben till Olympiastadion. Stadion som byggdes inför OS 2012 kommer att ha plats för ca. 60 000 åskådare, vilket är betydligt större än de 35 000 som Boleyn Ground rymmer. Och West Ham har fått ihop ett minns sagt gynnsammt avtal.
 
Det är nämligen skattebetalarna som står för en stor del av de drivande kostnaderna och dessutom ligger hyran på låga 2,5 miljoner pund per år, vilket med framför allt det nuvarande TV-avtalet i åtanke är en droppe i havet för West Ham. Lägg där till att avtalet är 99 år långt så förstår du varför rivalerna har uttryckt sin avundsjuka.
 
Såpbubblorna svävade omkring på Upton Park i många fina år. Nu flyger bubblorna vidare mot Olympiastadion.
 
Från och med nästa säsong spelar "Hammers" på Olympiastadion. Foto: Oast House Archive (cc by sa 2.0)

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hgerfelth

Kommentera