Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Oligarkernas tidevarv speglar vårt samhälle

                                                                            Foto: Doha Stadium Plus (cc by 2.0)
 
Pengarna styr fotbollsvärlden och en ökande skara klubbar ägs av ryska magnater, arabiska oljeshejker och amerikanska miljardärer. Många tycker det är fel, men vi kan inte klandra oligarkerna. Vi agerar på precis samma sätt.
 
“Här kan jag tjäna pengar”
 
Alla framgångsrika affärsmän tänker i de banorna. De söker med ljus och lykta efter oupptäckta guldgruvor och när metalldetektorn ljuder ser de till att gräva för brinnande livet. För dem är fotbollen det moderna Klondike.
 
Fotbollens ökande popularitet har gjort att pamparna fått upp ögonen för branschen. Att satsa på fotboll är en lönsam investering i en konstant växande marknad som aldrig kommer att gå i konkurs.
 
En som hoppade på fotbollståget redan 2003 var Roman Abramovich. Ryssen siktade in sig på östra London där hans Rubel omedelbart förvandlat Chelsea till en stormakt inom toppfotbollen.
 
Kassaklirret har på senare år även lockat araberna till Europa. Både Manchester City och PSG har tack vare sina shejker gått från mediokra mittenlag till slagkraftiga titelvinnare på bara några få år.
 
Fotbollen har blivit en affärsverksamhet där allting handlar om pengar och hur man på kortast möjliga tid kan få ut största möjliga vinst. Tid är pengar, och Chelsea, Manchester City och PSG är alla praktexemplar på hur man snabbt kan köpa sig till framgång.
 
Men det lönar sig inte att klaga på hur dagens fotboll ser ut. Vi agerar själva på exakt samma sätt.
 
Fotbollen är en spegelbild av dagens samhälle, där alla vill spara tid och tjäna pengar parallellt. Finns det ett sätt att spara några minuter? Då utnyttjar vi det. Finns det ett sätt att tjäna pengar? Då utnyttjar vi det. Även du tänker: “Här kan jag tjäna pengar”. Kan du göra det snabbt är det fantastiskt.
 
Oligarkerna tänker som oss, fast i större skala.
 
I en allt mer hektisk vardag är det pengarna som styr och det syns i toppfotbollen. Välkommen till oligarkernas tidevarv, välkommen till vårt samhälle.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av hgerfelth

Kommentera